Aangelijnd lopen - Hoe begin je eraan?

Hoe leer je je hond meelopen aan de lijn?

 

Als je mensen ziet lopen met hun hond naast zich aan een slappe lijn dan ziet het er vanzelfsprekend uit, maar dat is het niet. Baasje en hond hebben hiervoor getraind, er is tijd en aandacht aan besteed.

 

Hoe leer jij jouw hond netjes met je mee te lopen ?

Het begint met communicatie. En goede communicatie begint met contact. Je gaat ervoor zorgen dat je hond aandacht voor je heeft. Je gaat trainen zodat je hond telkens zijn aandacht weer terug op jou richt. Zonder aandacht kun je niet communiceren.

 

 

Wat moet je weten voor je gaat beginnen ?

 

De baas is leuk 

Je gaat je hond leren dat jij het allerleukste bent wat er is. Hij wil graag bij je zijn, hij wil je aandacht en hij krijgt jouw aandacht.

 

Belonen

Belonen in de vorm van eten, aanmoediging en spelen. Honden leren doordat gewenst gedrag beloont wordt.

 

Een goede band met je hond

Het trainen van aangelijnd lopen heeft met vertrouwen tussen jou en je hond te maken. Dat je in staat bent te zorgen voor veiligheid voor je hond, dat je hond erop kan vertrouwen dat jij alles onder controle hebt.

Honden die zich niet veilig voelen reageren meer en feller op situaties. 

 

Start op bekend terrein

Je gaat pas aangelijnd de straat op als je hond binnen in huis en buiten in je eigen tuin aangelijnd heeft leren lopen. Het is bekend terrein en daardoor is het een beetje saai,  het is daarom de ideale omgeving met weinig afleidingen.

 

Afleiding door omgeving

Pups en jonge honden zijn snel afgeleid door wat er om hen heen gebeurd. Ze willen daar naartoe, waar ze iets interessants hebben gezien.

Ze lopen erheen en daardoor komt er druk om de lijn, ze trekken aan de riem.

Dat is niet fout, het is gewoon hoe pups zijn. Ze zijn nieuwsgierig en willen graag hun nieuwe omgeving ontdekken.

Laten we ook niet vergeten dat honden door geuren gedreven worden, hun neus leidt ze naar allerlei lekkere geurtjes waardoor het moeilijk voor ze is gefocust te blijven op het baasje.

We gaan ze leren steeds hun aandacht weer op ons te richten, dit doen we voordat we aangelijnd het huis verlaten. Eerst in huis, daarna de tuin en dan de wijde wereld in.

 

 

Maar eerst:

 

Wennen

Zorg dat je pup gewend is aan zijn halsband of tuig. Doe de halsband of het tuig aan in huis en laat hem er mee rondlopen en ontdekken.

 

Consequent aan één kant van de baas lopen

Bepaal aan welke kant van je lichaam je wil dat de hond gaat lopen. Officieel loopt een hond aan je linkerkant, dit noem je aan de voet lopen en volgen. Dit is ook de kant waarop je je hond beloont. Je moet je consequent aan dezelfde kant blijven houden om het voor de hond begrijpelijk te houden.

 

Juiste mindset

Als je hond gefrustreerd, hyper energiek of overdreven afgeleid lijkt, ga dan vóór je trainingssessie een spelletje doen of even lekker rennen samen. 

Dit geld ook voor jezelf, heb je haast of merk je aan jezelf dat je op dat moment het geduld niet hebt, dan kun je beter je training even tot een later moment uitstellen.

 

Neem de tijd

Neem de tijd, het trainen aan de lijn kost tijd, geduld en een positieve instelling.

 

Aankijken, aandacht & communicatie

 

Begin met het belonen van je pup als hij naar je toe komt. Gebruik je stem en geef een beloning. Gebruik steeds hetzelfde woord om te belonen, bijv. GOED, zodat het herkenbaar wordt voor je hond.

Zodra hij het gaat begrijpen en het goed doet, ga je het belonen uitstellen tot het moment dat hij naar je toekomt én je aankijkt. Wacht geduldig af, zeg niets; hij zal zich afvragen waar zijn beloning blijft en je aankijken. Het aankijken is wat we willen, het is aandacht voor het baasje en een kans voor communicatie.

 

Je gaat minimaal 3 of 4 keer per dag voor 5 minuten aandacht momenten trainen. Je gaat ervoor zorgen dat jij als baas het leukste en belangrijkste bent in zijn leven. Hoe vaker je met ze traint hoe sterker jullie band zal worden. De voerbeurten zijn een mooi moment om eerst even een paar minuten te trainen. Ze hebben honger en zijn extra oplettend op hun beloning. 

 

We willen ze leren aandacht op ons te richten zonder te roepen of aan de riem te trekken. Hij gaat zelf zijn aandacht weer op ons richten, hij gaat naar ons kijken. Telkens als hij naar ons kijkt wordt hij beloond.

 

Oefen met komen en zitten, eerst los van elkaar, daarna opvolgend na elkaar.  Gaat dit goed, ga dan het commando KOM VOOR gebruiken voor komen en voor je zitten.

 

Tip Tussendoor !

Op de momenten dat je wel eten geeft in de voerbak kun je je pup ook leren  je aan te kijken voordat je de bak wegzet. Hij moet zijn aandacht op jou richten voordat hij zijn eten krijgt. Houdt de etensbak vast en leer je pup te gaan zitten voordat hij zijn eten krijgt, zet de bak nog niet weg. Als de hond naar je toe wil komen, houdt je je vlakke hand omhoog naar de pup en zet een stap in zijn richting zodat hij terug gaat en laat hem weer gaan zitten. Op het moment dat je hond je aankijkt,  bevestig je zijn gedrag met commando GOED, zet de bak weg en geef het commando dat hij mag gaan eten.

 

 

 

Aandacht op ons richten

Ons aankijken wordt  bij elke training hét moment om te belonen. Voorbeeld: Ga je door de deur, dan leer je hem zitten en wachten. Hiervoor wordt hij beloont. Als hij het onder de knie heeft ga je hem pas belonen als hij je ook aankijkt. Je hoeft niets te zeggen, je hoeft alleen af te wachten. Als je het moment van belonen uitstelt zal hij je afwachtend aan gaan kijken, dit is het moment om te belonen! Zodra je pup het aankijken onder de knie krijgt en hij begrijpt dat aankijken iets is waar hij voor beloont wordt kun je er eventueel een commando aan koppelen zoals bijvoorbeeld KIJK. 

 

Aan de lijn

Start pas aan de lijn als komen en aankijken goed gaat. Start in een bekende omgeving, start in huis. Doe de pup aan de lijn en doe hetzelfde als voorheen. Komen en zitten, samen KOM VOOR. Gebruik je stem, GOED. Geef tegelijkertijd een beloning. Timing is belangrijk. Met de lijn doe je niets behalve vasthouden. Houdt de lijn vast met je rechterhand, houdt je hand ter hoogte van je navel.

 

 

Kom voor

 

Lok je hond mee met een aanmoedigende stem en een hele lekkere beloning. Houdt de beloning in je linkerhand, de lijn in je rechterhand. Beloon hem zodra hij met je meeloopt met je linkerhand. Begin met een hele trage stap naar voren en beloon onmiddellijk, beloon bij elke stap. Heb je succes dan beloon je om de stap, en bouw zo langzaam af. Verander van richting, maak achtjes en draai regelmatig om. Gaat dit goed dan stel je het belonen weer uit tot het moment dat hij je aankijkt. 

 

 

Houdt de beloning in je linkerhand, de lijn in je rechterhand. Beloon hem zodra hij met je meeloopt. Laat hem aan je linkerkant lopen en beloon hem terwijl jullie lopen met je linkerhand.

 

Belonen tijdens het meelopen

 

Verander van richting, maak achtjes en draai regelmatig om. Gaat dit goed dan stel je het belonen uit tot het moment dat hij je aankijkt. 

 

Verander van richting, draai linksom en rechtsom

 

Gaat het meelopen goed in huis, dan ga je in je eigen tuin verder met hetzelfde.

Je gaat pas de straat op als het in de tuin ook goed gaat. Je zult merken dat je pup op straat sneller afgeleid is door de omgeving. Je gaat zijn gedrag ombuigen naar aandacht op jou. Je moet waarschijnlijk een paar stappen terug doen, dat is niet erg. Lok mee, beloon en moedig aan. 

 

Timing is belangrijk

Let goed op je hond en wees er op tijd bij als je ziet dat zijn aandacht afgeleid raakt van jou. Haal zijn aandacht weer terug bij jou door hem mee te lokken en je stem te gebruiken. Wees enthousiast en aanmoedigend, Wat goed van jou!

 

Stop en lok mee

 

Alles stopt bij druk op de lijn

Je gaat je pup leren dat bij aan de lijn trekken de activiteit stopt, zodra zijn aandacht terug gaat naar het baasje wordt hij beloont en gaat de activiteit weer door.

 

Tip Tussendoor !

Tijdens het trainen tegen je pup zeggen wat hij niet mag werkt niet. Honden leren doordat gewenst gedrag beloont wordt.

Maar andersom werkt het niet zo dat gedrag wat we niet willen, af te leren is door negatieve aandacht: bijvoorbeeld door te trekken aan de lijn of te roepen. Roepen en trekken wekt irritatie op bij de pup en bij ons, ze begrijpen niet wat je bedoeld. Je boodschap komt niet aan, het werkt zelfs averechts. Je pup zal interesse voor jou verliezen of bang worden.

 

We belonen het gedrag wat we willen zien en buigen gedrag om wat we niet willen zien. We vragen ander gedrag van hem en belonen zijn goede gedrag.

Hij mag naar andere dingen kijken zolang zijn aandacht maar weer terug naar ons gaat. Zolang hij maar op ons reageert om weer naar ons te kijken. Het komt erop neer dat hij om zich heen kijkt en weer naar het baasje, en weer om zich heen en weer naar het baasje, etc.

 

Tip Tussendoor !

Gebruik een extra lekkere beloning die hij alleen krijgt voor het lopen aan de lijn of speciale training. Dit maakt de beloning extra bijzonder. 

 

Goed gedaan Dotje ♥

 

Ik hoop dat jullie met plezier mijn blog over aangelijnd meelopen hebben gelezen. 

In het kort:

Maak trainen altijd leuk

Neem de tijd

Train met al je aandacht voor je hond, raak ook zelf niet afgeleid (door je telefoon bijvoorbeeld ;)

Train kort en vaak

Veel Plezier !